2014. március 23., vasárnap

Kötészet  -szerkesztés alatt

Nyomdai utómunkák
Puhatáblás  kötés
Puhatáblás  kötés vagy kartonált ragasztott
a kiadvány borítója 200-300 g karton, felületén nyomott lehet. Lehet matt vagy fényes műnyomó vagy más minőségű karton. Ez az olcsóbb kivitel. Legtöbbször ragasztott - néha lehet cérnafűzött.
Keménytáblás kötés
Keménytáblás kötés:
ez kemény karton fedél, a legigényesebb, legdrágább kivitel. Művészeti kiadványok, irodalmi remekművek, hosszú életre szánt lexikonok, gyűjtemények méltó borítója. kasírozással készül, vagyis kemény lemezkartonra ragasztják a fóliázott , vékonyabb papírra nyomtatott grafikát, vagy papír helyett lehet textil, műbőr, vagy bőr is a lemezre ragasztva. Lehet aranyozni, vakdomborozni, (nyomatlan papírt vagy táblát hátulról nyomják meg, így kidomborodik, kiemelkedik a síkból), mélyített /negatív dombornyomással elátni.

Prégelés, domborítás


Spirálozás, domborítás

Spirálozás:
Az összefogott lapokat a gerinc mentén kilukasztják és fém vagy műanyag spirállal összefogják - műanyag spirált sok irodában is egyszerű irodai spirálozóval is használhatunk. A műanyag spirál később roncsolás nélkül is bontható, rugalmas, így további lapok fűzhetők hozzá, vagy cserélhetők. A fém spirált összenyomják, így csak deformációval lehet bontani, levenni. A fém spirál elegánsabb, fehér, fekete vagy ezüst színű lehet. A műanyag több színben is elérhető, irodai körülmények között is használható.
Lapokat erősítenek össze, nem oldalpárokat, ezért elég, ha páros az oldalszám, nem kell néggyel oszhatónak lennie.

Spirálozó

Stan-colt ter-mé-kek
Stancolás:
speciális alakú nyomtatványok készítéséhez nyomóformát készítenek a hagyományos forma egy fatábla, amibe a kívánt alak szerint késeket illesztenek (lehet vágó, bígelő, perforáló, riccelő ) ezzel a nyomatot erősen megnyomják, így kivágódik a papírból (mint a pogácsaszaggatónál a tészta).
Mint a tésztát – éles fémkeret vágja ki a papírt
Stancolt doboz
 - fejlettebb technikájú nyomdában már lézerrel is vágható -
Díszítés és védelem

Díszétő és védő rétegek
Sokat forgatott, sokáig érvényes kiadványok felületét érdemes védeni. Ez lehet fóliázás, laminálás, de egyes részleteket díszítésként vagy információ kiemeléseként ki is emelhetünk formalakkal vagy UV lakkal, aranyfüst fóliával (vagy ezüsttel).
Fóliázás:
matt vagy fényes műanyag fóliával vonják be a felületet, nedvesség és/vagy súrlódás, kopás ellen védi a nyomatot
A laminálás vastagabb, kétoldalas
Laminálás:
műanyag bevonatot hővel ráolvasztanak a felületre mindkét oldalról



irodai gépek is kaphatóak
Fémfólia (prégelés):
Arany, ezüst vagy  metálszínű fólia, a környezettől elváló díszítő nyomás, kiemelés. Üdvözlő kártyáin, meghívókon, borítókon alkalmazzák vagy másolás elleni védelemre: pl. jegyek, kuponok, bérletek esetén

Prégelés és domborítás
Diffrakciós fólia , hologramm fólia
Diffrakciós fólia, hologram:
  Diffrakciós fólia :felületén egy egyedülálló, fényvisszaverő tulajdonsággal bíró festék található, mely fény hatására a szivárvány minden színében csillog
A hologramfólia hasonló, melegfóliázással vihető fel a felületre, különböző fényszögekben, különböző árnyalatban pompázik.
Hamisítás megnehezítésére


Diffrakciós fólia
Hologram
UV lakkozás vagy formalakk:
átlátszó festéket visznek fel a felületre, ami megszáradva rendkívüli fényt ad a nyomatnak. Egészben vagy formák, szövegek kiemelésre is használható. Figyelemfelhívásra és díszítésre is alkalmas, matt fóliára is felvihető.
formalakk
formalakk
Domborítás:
Egy formát vagy szöveget, felületet a környezetéből kiemelnek térbe, és az kézzel tapinthatóvá válik. Nyomatlan papíron: vakdomborozás. Részletek kiemelésére használt eljárás.

Dombornyomás, vakdombor, Braille-írás

Kérdések

Mi a különbség a kartonált, ragasztott és a keménytáblás kötés között? (készítés és felhasználás területén)
Mit jelent a prégelés?
Hol alkalmaznak kasírozást?
Hogy készül a stancolás? Mire való?
Hol alkalmaznak UV lakkozást?
Spirálozásnál van-e oldalszámi megkötés?
Milyen anyagú spirálokat használnak? Melyiknek mi az előnye?
Milyen termékekre kerül diffrakciós fólia, és miért?
Mi a különbség és mi a hasonlóság a laminálás illetve a fóliázás között?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése